De populariteit van Italiaanse wijnen
Geplaatst op 01-05-2023
Categorie: Eten en drinken
Ben jij een echte wijnliefhebber en op zoek naar een nieuwe ontdekking? Dan moet je zeker Italiaanse wijnen proberen! De populariteit van Italiaanse wijnen is de afgelopen jaren enorm gestegen en dat is niet voor niets. In dit artikel vertel ik je alles over de geschiedenis, de verschillende wijnregio's en druivensoorten van Italië en waarom Italiaanse wijnen zo populair zijn.
De geschiedenis van Italiaanse wijnen
Italië heeft een lange wijntraditie die teruggaat tot de Etrusken, een volk dat al in de 8e eeuw voor Christus wijngaarden aanlegde. In de Middeleeuwen werden Italiaanse wijnen al geëxporteerd naar Frankrijk en Engeland. Maar pas in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw begon de wereldwijde waardering voor Italiaanse wijnen echt te groeien.
Sindsdien hebben Italiaanse wijnproducenten zich gericht op kwaliteit en innovatie, en met succes. Italië is nu een van de grootste wijnproducerende landen ter wereld en de kwaliteit van de wijnen is nog nooit zo hoog geweest.
De wijnregio's van Italië
Italië heeft een gevarieerd klimaat en landschap, wat resulteert in verschillende wijnregio's met elk hun eigen specialiteit. In het noorden van Italië vind je bijvoorbeeld de regio's Piemonte en Veneto, bekend om hun Barolo, Barbaresco en Amarone wijnen. In Toscane worden de beroemde Chianti en Brunello di Montalcino wijnen geproduceerd. En in het zuiden van Italië vind je onder andere de regio's Campanië en Sicilië, bekend om hun krachtige rode wijnen van de Aglianico- en Nero d'Avola-druiven.
Druivensoorten in Italiaanse wijnen
Italië heeft meer dan 300 inheemse druivensoorten, die elk een unieke smaak en karakteristieken hebben. Enkele bekende druivensoorten zijn de Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, Montepulciano en Primitivo.
Sangiovese is een van de meest aangeplante druivensoorten in Italië en wordt gebruikt in de Chianti wijnen uit Toscane. Barbera is een druivensoort uit Piemonte en wordt gebruikt in Barbera d'Asti en Barbera del Monferrato wijnen. Nebbiolo is een van de belangrijkste druivensoorten in Piemonte en wordt gebruikt in de Barolo en Barbaresco wijnen. Montepulciano is een druivensoort uit Abruzzo en wordt gebruikt in de Montepulciano d'Abruzzo wijnen. Primitivo is een druivensoort uit Puglia en wordt gebruikt in de Primitivo di Manduria wijnen.